Favoritpojke från 2010

Hittade den här bilden då det fortfarande fanns hopp i mitt hjärta ♥
Du är saknad M ♥

Markarbete med språng

Vad roligt det är när det ger resultat att tänka positivt för en gångs skull. Hade en liten dust med Lö Blom inne men ibland vill inte hon det jag vill och då måste jag ta ett djupt andetag och göra om. Väl uppe på hästryggen så kändes det bara bra. Hade stått på ridplan och burit fram en massa bommar och hinderstöd som jag lade upp till en liten lydnadsövning, med låga travkryss och studs där varannan sida låg snett på hinderstöd. Väldigt lågt och på min nivå.

Red fram i alla gångarter och efter en liten skrittpaus introducerade jag bomarbetet för Blomman och oj, vad roligt hon tyckte att det var. Började med att komma i lugn trav på travkrysset ut mot kanten ett par gånger, klappade om och gjorde detsamma på det andra travkrysset på medellinjen. Skrittade en stund till och tog "studs"-linjen ett par gånger från vardera håll. Efter detta blev hon väldigt taggad så jag fokuserade på övergångar från skritt till trav, från trav till galopp och så vidare. Såg till att hon kunde öka och korta på mina signaler och det gick så bra. Jag hade låg och mjuk hand och det var bara ren njutning av att känna att jag faktiskt har kontroll bara jag jobbar lite för det.

Oerhört lyhörd Blomma.

Skrittade en stund till på långa tyglar och pustade både mig och häst. Travade sedan igång och red en enkel lydnadsbana på ganska raka spår, så som min väldigt avancerade paint-bild förklarar nedan. Det gick så bra att jag sedan travade av henne och berömde, mig själv och Blomman. Tyckte att vi hade varit så duktig att det inte behövdes mer än så idag. Skrittade av och tog in - nöjd och med leende läppar. 
Dagens Egoina:

Ja
till hoppträning - love it
Nej till att det hela tiden åker tung trafik ute i Sundet

 

Hoppträning och funderingar

Ibland undrar jag varför jag håller på. Med hästar, med ridning, med hoppning. Hade hopplektion idag i Härnösand och den häst jag rider där är Blommans motpol. Hoppar förvisso alltid och är ärlig på lägre höjder och det gillar jag. För några veckor sedan hade jag kommit över den här negativa ruljansen i mitt huvud och såg fram emot att få hoppa. Älskar det. Men så förra veckan fick vi några stop och jag skyllde på att jag var trött, den här kvällen fick vi också några stop och jag börjar genast att tänka negativt. Förut har det varit lite "shit, nu kommer jag i obalans - ramlar jag av? kraschar vi? fan vad jag är dålig!", idag var det verkligen tillbaka till noll igen och "fan, nu stannar han!" och sen blir jag så förvånad när han hoppar att jag på grund av det kommer i obalans.

Vad det hämmar mig att jag tänker negativt.

Sen slog det mig. Jag rider, hoppar, för att jag älskar att utvecklas. Att våga rida, hoppa, hoppa högre än kryss och studs. Jag vet att det är lite (mycket) vånda över hela situationen, men att det är så skönt, härligt och fruktansvärt roligt att se utveckling. Jag älskar det samtidigt som jag hatar de här tillfällena när jag är så negativ och rädd/osäker. Vad gäller hästen jag hoppar i Härnösand så kom den här insikten på hästryggen med honom, när jag insåg att alla hästar är indidivder precis som oss människor och att det krävs olika ridning på olika hästar. Att det här kommer att få mig att utvecklas. 

Pojken behöver ett rejält påskjut med sätet - Blomman en lättare rumpa eftersom jag ännu inte hunnit vänja mig vid hennes naturliga påskjut ännu. Jag red Pojken som jag rider Blomman och då är det inte konstigt att han stannade. Tidigare har jag bara ridit på och tänkt att han åtminstone hoppar, men då har jag också suttit och ridit honom på hans sätt och därför har det alltid fungerat. Med Blomman är jag fortfarande i en "lära-känna"-fas, men vi känner åtminstone varandra så bra att vi inte behöver vara särskilt osäkra på varandra.

Tänk när jag kan rida henne med lite mer pondus och självkänsla - fan vad bra allt kommer att bli!

Hoppelihoppla hästen!

Jag kan inte riktigt koncentrera mig på ridningen men jag försöker på alla sätt att göra det när jag väl åker dit. Åker till stallet med en plan och ibland ändras den beroende på vilket humör jag och Blomman är på. Idag övade vi följsamhet och galoppfattningar. Försökte att tänka på min höga hand när Blomman ville iväg och det kändes mycket bättre. Väldigt på hugget när hon fattade vad vi skulle göra och jag tycker att det är häftigt att sitta på henne när hon gör sina galoppombyten (var tvungen att testa bara för att).

Vi kämpar på.

Funderingar med tränare

Igår skickade jag ett sms till Eva om några funderingar jag hade angående min ridning.


Så här skrev jag:

Du vet ju det här med att jag vill ha kontroll... Nu vågar jag rida på framåt (om det sker på mina vilkor), men när det inte gör det blir det dragkamp mellan mig och Blomman = det känns inte bra för varken mig eller häst. Jag märker ju att jag får för hög och stark hand när Blomman vill på framåt. Hur kommer jag ifrån det här? Försöker med rösten men blir ändå för hård. Tänkte rida på det andra tredelade bettet i morgon och se om det blir någon skillnad. Vill ju ha harmoni mellan mig och häst. Kan det mest bero på att Blomman ÄR mer framåt än andra hästar jag ridit och att jag helt enkelt måste lära mig ett annat ridsätt på henne?


Här är svaret:

Du e rolig du. Egentligen vet du svaret, för du har skrivit d själv. Hon har en egen motor o d e ju du inte van med, sen får du faktiskt sämre kontroll om du har för hög hand. Bettet verkar fel i munnen o hon tycker det är obehagligt. Höjer huvudet o sänker rygg. Träna på att stanna el fånga upp henne m låg hand, tänk bromsa mot backen. Eva

Hoppsugen!

Och inte nog med att jag är hoppsugen, är hoppsugen tillsammans med Blomman. För någon vecka sedan pratade jag om att aldrig våga - nu vill jag bara ha mer. Inte för att jag är sugen på höga, breda och konstiga hinder men jag är sugen på att hitta när allt stämmer överrens. Då kan det vara aktuellt med annat.

Måste bara få berätta om en händelse som för mig var lite rolig sist jag tränade för mig själv på ridplanen. Över de tre cavalettibommarna i trav skötte sig Blomman perfekt men när hon börjat förstå att vi även lade in galopp efter dessa och skänkelvikning blev hon väldigt taggad. Så hon tog helt enkelt och galopperade över de här bommarna - mästerligt och klanderfritt. Utan att nudda någon bom - i galopp - på travavstånd. Som en liten smidig kanin, trots sina nästan 170 cm i manke och mycket massa.

Lugn promenad i vårsolen

Hade bestämt mig för att träna rumpmusklerna på Blomman idag genom galoppfattning från skritt på en åttvolt men när jag hoppade upp bestämde jag mig för att skritta ut en sväng. Länge sedan jag vågade mig ut efter vägen, men trafiken på morgon/förmiddag är något mindre än senare på dagen så jag tänkte att det fick bära eller brista. I princip all timmer är hämtad men var något oroad över att jag skulle tvingas möta en timmebil på hemvägen. Mötte ingen och allt gick bra, hon skvätte till för något men det var inga problem.

Det är oftast jag som gör problem av en situation som i normala fall inte innebär problem. Försöker att släppa på detta och bara rida på, vilket gick ganska bra idag. Analyserar alldeles för mycket för mitt eget bästa, men sådan är jag och det är något jag får arbeta på. Dagens ridtur hade inget jag egentligen behövde reflektera över, men i och med att jag känt mig väldigt osäker på att rida ut efter vägen har jag undvikit det i några veckor och därför kändes det bra att det gick bra idag.

Måste planera in någon träning för Eva eftersom nästa fredag är en röd dag (långfredag) och då går det alldeles för lång tid till nästa träningstillfälle. Får se om jag och Eva kan hitta på något tillsammans, själv eller med andra.

Josefine visar färdigheter i paint - Blomman på volt

Måste verkligen plugga nu, men känner att jag vill uppdatera lite angående dagens ridövning jag lade upp till mig och Blomman. Inspirerat av Eva förstås men också gårdagens hoppning och galopp utan stigbyglar (kommer att tjata om detta tills att jag dör). Har suttit och använt mina "färdigheter" i paint nu bara för att lägga upp en bild på hur jag gjorde - förhoppningsvis blir ni något klarare. Serpentiner reds över hela ribanan med hinderstöd i mitten som ramade in en av bågarna utan travbommar. Ur cavalettin som jag bara kom från ena hållet flyttade jag för skänkeln och fattade galopp ur den när jag kom ut på spåret. Galopperade kortsidan och saktade av och gjorde likadant i andra varvet. Kände mig väldigt nöjd med upplägget och att Blomman kändes så bra idag.


Svarta prickarna i övningen nedan är när något nytt händer. Fyllda pilar betyder att jag bara red över bommarna åt det hållet. Prickar som inte är ifyllda var hinderstöd som stod på plats och resten bör ni se vad det innebär (hoppas jag). Efter detta travade jag av och skrittade vi ut två varv runt hagarna och efter vägen, mötte två bilar och det gick utan problem.


Hoppträning 11/4

Igår tvekade jag på om jag skulle åka till Härnösand efter ytterligare en jobbig dag. Tänkte sedan att det kunde vara roligt att få göra något helt annat och att hoppa med Pojken har kommit att bli allt roligare med tiden. Gårdagens övning handlade om bålstabilitet och vändande hjälper, ungefär samma som för Eva. Vi värmde upp snabbt och red utan stigbyglar därefter i både trav och galopp - väldigt jobbigt på Pojken som man inte får något gratis med. Försöker dock att inte tänka på formen utan att släppa fram honom och söka sig nedåt om och utifall att han kommer till det stadiet.

Efter detta skulle vi givetvis hoppa och vi fortsatte utan stigbyglar (att hoppa utan stigbyglar har jag nog inte gjort sedan ponnylektionerna för Eva på THSF när hon arbetade där, ca 10-12 år sedan med andra ord). Lågt förvisso och de första två sprången ett kryss och travbom. Höjdes sedan upp till räcke på ca 50-60 cm och jag protesterade inte en gång, Elin tyckte att det var bättre än med stigbyglar så snacka om att det var en som blev mallig. "Gud vad jag ska skryta om det här" tänkte jag och hoppade vidare utan stigbyglar när de andra fångade upp sina.

Tog ett par språng på ett räcke och ett plank med 4 galoppsprång men började bli trött. Riktigt trött. Orkade inte hålla om, åkte med som en vante och förväntade mig att Pojken skulle göra jobbet. Det blev några dåliga språng med ett kort sista och femte galoppsprång. Försökte hålla om, men jag var så trött i knopp och ben så jag orkade inte. Och förvisso har jag sugit åt mig något av det Eva sa om när jag rider Blomman, att jag inte ska skjuta på så mycket met sätet eftersom det ger ännu mer kraft, men... Det blev dessvärre att jag även red så på Pojken, och sätet är ett måste på honom eftersom han istället är lite svag i galoppen.

När jag dessutom var trött efter hoppning och ridning utan stigbyglar i ett helt pass så blev det inte bättre. Jag orkade inte men litade som sagt på att Pojken skulle göra sitt - och det gjorde han inte. Om han stannade en gång, han stannade två gånger och den tredje gången sa jag att det inte kändes bra. Då lade Elin om till ett kryss och vägledde mig hela vägen igenom, före och efter. Dock blev det avslutande språnget inte nämnvärt bra det heller, men vi kom åtminstone över. När Pojken stannat en gång blev jag genast passiv och tänkte att nu stannar han igen och jag gav upp mina försök till att hålla om.

Bra förvisso att jag fick känna på några stop, men nästa gång får det hellre flyta på.


Älskade häst!

Bloggtorka, absolut men nu måste jag få blogga lite igen. Var in på ridstadion idag med Lö Blom och det gick så bra! Var helt själv när jag lastade och visst hon försökte att komma undan, vi höll på i minst 30 minuter innan hon gav upp och gick på. Det var inga konstigheter, när hon stod på så var det ungefär "Jaha, var det bara in hit vi skulle..." och så for vi iväg något försenade. Vi var dock bara två på ridningen idag så det blev något kortare, men också intensivare.

Blomman var kung! Tittade varken på läktaren eller på speglarna på kortsidan som har varit läskig när vi galopperat mot dem. Första träningen jag var med på mötte vi en häst i galopp och då slängde hon sig åt sidan och jag druttade av, vet inte om hon är van speglarna på så sätt som de sitter på THSF? Nåväl, vi värmde upp och Eva fick göra en annan variant eftersom av träningen eftersom vi var så sen. Lydnad stod på dagens schema och vändande hjälper, vilket gick superbra. Har lärt mig att rida lite mer med benen så att jag inte tygeln för mycket och vänder med den, med Blomman behöver man nästan bara titta åt det håll man ska så går hon dit.

Grät inte en endaste gång heller - berömde Blomman hela tiden fast att det nog mest var jag som ville ha det. Klappade mig själv på huvudet och sa att jag var så duktig, då skrattade Evorna och höll med mig. Vi travhoppade mestadels, när vi skulle komma i galopp på tre lutande studs var det nästan så att jag fick hålla om lite extra. Var dock nöjd med att det blev så, ville hellre lära mig att våga känna att det bara är en fördel om Blomman bjuder. Kände mig väldigt nöjd med dagen.

Jag har haft lite ångest över att Blomman oftast vill lägga om till galopp innan hinder och skjuter iväg, dock fick jag väldigt mycket fina tips av Eva om hur jag skulle göra med sitsen och då blev det bättre. Något kortare tygel och inte så tung och drivande med rumpan. Lättridning och lätt sits enbart sista steget, vilket också gav resultat. Kände mig inte rädd när Blomman ville lägga om heller till galopp, dock vågade jag inte riktigt fatta galopp i tid på studsen. Både jag och Eva trodde dock att hon skulle bjuda mer än hon gjorde och gå över själv tidigare, men min defensiva ridning gjorde väl att hon faktiskt gjorde som hon alltid gör - lyssnar.

Lastningen hem gick toppen, behövde bara släppa henne så gick hon på direkt.

Funderingar

Idag har jag inte varit i stallet eftersom jag jobbar natt måndag och tisdag, så stallägaren lovade att ta hand om Blomman åt mig. Annars tycker jag om att åka dit varje dag men är alltid tacksam över hjälp när jag har jobbat på HL. Stallet är en fristad där jag kan mocka och pyssla på i min takt, jag ger hästarna vatten och lunch och sätter mig på en snöhög i hagen och bara njuter. För några timmar kan jag slappna av och bara vara för mig själv. Är knoppen inte med så hoppar jag över ridningen, det känns bara som överkurs att försöka bemästra ett stort och tungt djur som speglas av människans humör.

Jag är ganska feg i början och när knoppen inte hänger med är jag extra harig, stackars Blomman har inte fått arbete så mycket som hon är van kan jag tro. Dock är vi på gång, jag är på gång. Märker att hon inte kommer att skena iväg med mig och att det bara är att sitta tungt i sadeln med tårna mot himlen om ifall hon skvätter till. Nu ska jag bara våga släppa mitt kontrollbehov på (hopp)träningarna. Har övat lite med bommar hemma och sist tog vi galoppbom - till och med då bjuder hon upp till dans. Är så ovan, men försöker att hänga med och slappna av.

Hon hoppar och är så väldigt behändig - Eva Hägglund och resten av gänget sitter och hejar på från hästryggarna. Skönt att vara omgiven av ett sådant gäng. Min skräckfilm har blivit till ett thrillerdrama, så snart kommer jag bara att vara på det här thrillerstadiet och tycka att det är spännande med utmaningar. I dagsläget tycker jag att mer än ett hinder och över 40 cm är fruktansvärt högt och mycket. Får se vad för spännande Eva hittar på tills på fredag. Ska försöka se om jag inte kan få med mig en kameraman då som kan fixa lite videoinspelningar. Vore nyttigt för mig.

Åsa, du är förstås välkommen upp när du vill!

Uppdatering

Vet att det var länge sedan igen nu... Tänkte bara skriva en kort uppdatering om att jag börjar lära känna Le Blom nu, hon är härlig. Dock så annorlunda mot mina tidigare hästar och jag är ovan - vänder på en femöring men jag har hittat balansen ganska bra. Fortsätter att rida i paddock mest, vågar inte ge mig ut efter vägarna nu när timmerbilarna går varm där ute (är nog mest en bortförklaring från mig, men en skön och giltig sådan). Önskar jag hade stallplats i Bergeforsen, allt vore mycket lättare då. Idag var det sommarvärme i solen och det var i princip vindstilla ute i Sundet för en gångs skull. Blomman fick gå ut utan täcke under varmaste perioden, nu är ett tunnare täcke framtaget. Är så varm under täcket.

RSS 2.0