Nya upptäckter!

Idag blev jag helt lyrisk när jag red, orkade inte så mycket idag så vi skrittade och jobbade lite lätt på plätten hemma samtidigt som jag försökte att tänka på min sitts. Det kändes en enorm skillnad, 12 år efter att jag börjat rida så upptäcker Josefine Strindlund hur det antagligen skall vara när man har rätt sitts.

Förut har jag alltid ridit som en hösäck, eller framåtlutad och i helt obalans i hela kroppen så att allt bara hänger och slänger liksom. Nu har jag verkligen försökt att komma ned i sadeln och låtit höften och benen arbeta medans jag låtit överkroppen koncentrerat sig på att vara sträckt och tillbakalutad. Dessvärre är jag nog ganska stel just i armar och händer, men det kommer väl det också med tiden.

Svårt att förklara hur jag menar, men jag TROR i alla fall att det är mycket bättre!


Det händer inget nytt

Idag fick Moro vila på grund av att jag var trött. Rättvist.

Men Moro var lite trött han också, när jag gick på baksidan huset och matade kaninerna och gick tillbaka till stallet så hade han lagt sig ner i hagen. Han såg så mysig ut! Ville gå dit och fota honom, men jag ville inte störa honom så jag satte mig i bilen och for hem. Känns skönt att han slappnar av så pass att han kan lägga sig ned och vila när han känner för det. Vi höbollen låg Fosse och vilade i solen, det måste ha varit skönt för båda två. Alldeles innan hade de fått mat, så de såg så nöjda ut.

Jag skall som sagt försöka komma in till THF till veckan, vi får se hur det blir. Skulle helst ha någon att rida för, eller någon som red Moro. Jag tycker om att se någon som är bättre än mig rida honom, för då ser jag vilken vacker häst jag har köpt mig. Vi får se hur det blir.


Härlig ridtur i vackert väder!

Under dagens ridtur försökte jag verkligen att sitta tillbaka ned i sadeln, sträcka på mig och hålla blicken uppe. Kändes ganska bra, men blev jobbigt i längden och ibland kom jag på mig själv att jag satt mig i bekväm stolsposition alá hösäck. Skall försöka att tänka på min hållning även när jag går, då jag gärna säckar ihop mig då också. 

Har obefintligt med rygg- och magmuskler, så det måste verkligen stärkas. Kanske skulle ta tag i träningen som Jonny vill att vi skall börja med. Och dessutom se till att komma ut på promenad, i vårsolen. Detta får jag spinna vidare på i min "ordinarie" blogg: http://strindlund.blogg.se 

På återseende! 


BILDBOMB, inte bildstorm...

Här kommer några bilder från lördagens "ridtur":


Fosse ligger, uppenbarligen ingen ridbild."Det är bäst jag sträcker på mig om du skall ta kort" , Lång tygel.


 

Värmland, i egen hög person. Och mina uppenbarligt fejkade Dior-brillor från Thailand.Hovar, samt Värmland på Moro!

 

Snygga, snygga!Hej och hå! + Flumm.

 

Vackra Moro, mindre vackra Josefine!

 

Snygg, men smånaffsad i halsen = Ser ojämn ut. + Samma som ovan (?!)

 
Trav, med TrollMin till vänster.Vacker Vacker, och snobb till höger!

 

Ett exempel på riktigt dåligt skänkelläge.. SUCK!
Tre S: Sko, Spindel, Skugga.
   

Som ni ser på bilden med ytterst dåligt skänkelläge så är det ett typiskt drag hos mig som förekommer allt för ofta. Skulle behöva komma tillbaka i sadeln, med lår och vad, med hälar i backen för att komma till rätta. En olat som jag måste bli av med, längtar därför tills träning så att någon kan tjata på mig om detta. Jag drar upp skänklarna när jag vill att Moro (eller annan häst) skall gå på mer framåt. Blir inte alls samma sak då jag rider ute eftersom Moro blir mer pigg då, det ojämna och dåliga underlaget gör inte "träning" rättvis och då vill jag inte "kräva" något heller. Han kan då sega på lite extra..

Hugger man sig i handen...

...Då blir det ingen ridning.

Moro fick vila idag, har lite ont i tummen efter ha huggit hål på den idag. Det gick bra, trots allt, det kunde ha varit mycket värre. Hoppas i alla fall på att kunna rida i morgon, och till veckan eventuellt ta mig in till ridstadion, beroende på hur det känns i handen. I eftermiddags körde jag transporten helt själv, och det är egentligen ingen större konst att backa, bara man håller ögonen öppna och helst har någon som hjälper till att instruerar utifrån.

Det skall vi nog kunna klara av, så då tar jag hjälv av Värmland för att styra upp det hela.

Ridbilder i vårvädret!

Tycker vanligtvis inte om att fippla med något annat när jag rider, men dagen till ära tog jag chansen!    


En återupprepning av tidigare inlägg..

Idag var det soligt och vackert, lite småblåsigt men inte alls något att bry sig om. Jag och Moro var ute och red en sväng, och det var så underbart! Vi skrittade mest, men travade även på bitvis där det var fint underlag. Jag drev på honom och han ökade traven ganska så fint, så han kan han också. Vet dock inte hur lägningen blev direkt, men han kan gå i ett ganska högt tempo om man kräver det av honom. Skall bli spännande att komma igång med träning av honom, tror att det kan bli ganska så bra.

När jag flyttar honom till Smedsböle så kommer jag att kontakta Maria, eller vad hon heter, hon som köpte Yvonne Johansson och Jill Selanders gamla ställe. Tänkte dels höra om det finns möjlighet att få rida i hennes paddock, mot en avgift förstås, samt för att höra om det ev. finns möjlighet att få ridhjälp av henne någon gång och vad hon skall ha för det. Har hört att hon skall vara duktig att rida, och Moro kan behöva någon som är ganska så mycket bättre än mig på att rida.

Så småning om så skall väl även jag kunna göra mig rättvis, men just nu känner jag mig som en annan nybörjare. Eller ja, någon som aldrig lärt sig grunderna riktigt och rätt.

Jag älskar solen!

Tillägg till inlägget om "Tillbaka till verkligheten"...

Insåg då jag läste det inlägget nu att det kunde uppfattas som om att jag betedde mig som ryttaren som provred Moro gjorde, "piskade honom gul och blå". Vill bara förtydliga att jag ALDRIG har använt mig av det beteendet, någonsin, men att jag däremot har använt pisken vid fel tillfälle någon gång då jag tappat humöret och inte tänkt klart. Jag har dock aldrig använt pisken som ett fysiskt tillhygge för att "spöa" upp Moro med kraft och våld, eller någon annan häst för den delen.   


Till Gabriella: Jag är dålig på att svara på kommentarer, men jag håller med dig, och jag märker att Moro verkligen behöver en lugn men riktigt bestämd hand. Upprepning, övertalning och ibland även en svag push på rumpan för att "våga" ta steget framåt. Förresten så såg jag att jag hade flaskan med "Muscle embrocation" hemma i badrummet, den flaskan som jag lånade av dig och SJÄLVKLART skall lämna tillbaka.

Så, nu har vi även vittnen till det! ;)


Min sömnighet tär på kvalitetstiden!

Suck, jag blir så fruktansvärt leds på att vara trött hela tiden. Våren är som sagt allra värst då det är pollen i luften, och idag blev det ingen ridning heller på grund av detta. Också på grund av att det blåst storm i natt och hästarna i vanlig ordning stod ute, så idag fick de komma in tre-fyra timmar och bara ta det lugnt. Jag tror det var uppskattat, trots att det var soligt ute och medelmåttig vind. Det blåste dock kallt så jag tycker att de gott kunde få komma in, även om både Moro och Fossil slappnar av och lägger sig ner och vilar.

Har aldrig sett detta själv, men när jag kom ut i förmiddags så låg båda två utslagna, Fossil som om han vore död och Moro låg en bit bort och blundade. Det såg så mysigt ut! Efter en stund klev Fossil ut och gick fram till Moro och började puffa på honom, när han inte klev upp så tog Fossil tag i flärpen på Moros grimma och började att dra i den.

Fossil fick dock inte vila idag, jag och Jennifer var ute och körde honom och det gick riktigt bra.. Bilarna börjar att bli lite mer skrämmande och så, men han ser så glad och sprallig ut när vi är ute och kör honom. Det var trevligt!

I morgon planerar jag att rida!

Latmansdagar!

Igår fick Moro vila, mest för att jag var så trött att jag inte orkade att rida och idag var det så himla blåsigt så det blev ca 30 minuters "jobb" hemma på den plogade lägdbiten. Det är så ojämt där så jag skrittade bara, och travade några få steg på grusvägen. På det ojämna underlagt blir Moro väldigt kort i steget och han tar inte ut det han skulle behöva. Men, jag får nog inte så allvarligt på det i och med att det är just ojämt underlag.

Bitvis tror jag att han går riktigt fint i skritten, men jag känner mig så hjälplös och ringrostig så jag vill liksom inte göra mer än vad jag själv vet att jag klarar av. Jag behöver hjälp från marken för att komma underfund med hur jag kan rida och vad jag kan begära.

Har börjat att blogga om viktresan på min vanliga blogg http://strindlund.blogg.se, titta gärna in på den ibland och följ den. Skall försöka att inte bara skriva om vad jag äter och vilka recept jag använder mig av. Men för tillfället blir det en hel del om just viktnedgången.

Tillbaka till verkligheten?

Nu är jag STOLT över mig själv, och Moro förstås.

Allt har flutit på med ridning och hantering av Moro de senaste veckorna, men igår var det som om att han var något förbytt igen. Vid tränsning började han att slänga med huvudet och ville absolut inte ta något bett, i och med att han blir drygt 2 meter hög när han slänger upp huvudet i taket så är det ingen idé för mig att ens försöka.

Från början då han sysslade med detta så fick jag muta honom med en morotsbit för att ens få på honom tränset. Igår tog jag det bara lugnt och väntade ut honom. Testade ibland att se om han ville ta bettet, men icke, stod lugnt och stilla och pratade. Jag tog ett löst grep på nosryggen, ströl och pratade lugnt med honom, han slappnade av, sänkte huvudet och tog bettet.

HURRA! För mitt tålamod alltså..

Vidare så kom han på att det var något som var fruktansvärt farligt ute vid vägen, så efter bara 10-15 meter ville han inte röra sig ur fläcken. Eller jo, han började att backa, backa och backa. Det var som det var från början, men även här har jag lärt mig ett och annat. Under tiden då Moro följt mig dit jag velat har jag lärt mig att känna av hur han reagerar i vissa situationer, så att behåll lugnet och bara vänta ut honom är det allra bästa. Att som den där tjejen som provred honom piskade honom blå och gul är INTE att föredra, Moro tappar minst sagt humöret och blir långt ifrån sammarbetsvillig.

Den situationen fick mig att lära mig HUR man använder en pisk vid ridning, ett litet hjälpmedel för ett snabbare sammarbete. Efter 10 minuter, fortfarande svårt för mig att uppfatta tiden, så gick han sakta men säkert framåt. I och med detta så valde jag att ta en kortare skrittur upp till torpet med honom för att sedan avsluta med kvällsmaten ute tillsammans med Fosse.


 

Så här ser Fosse ut efter dagens höjdpunkt:

 

Moro tittar ut:
Adios

Vacker dag!

Det är så härligt att rida i solskenet! Nu när vägarna har tinat fram så är det underbart underlag att rida på, väldigt trevligt. Idag red jag och Moro en sväng där vi satsade på att jobba i trav, hade lite problem ett tag där han travade alldeles för kort och osammanhängande så nu när det börjar bli bättre på vägarna så är det bara roligt att testa sig fram. Vi är ju inget elitekipage jag och Moro, men vi kämpar på och Moro gör mig mest bara glad numera.

Det verkar som om att min tid på stretchingen av Moro efter ridning börjar att ge resultat, han är mer eftergiven och smidigare i sidorna. Från början när jag stretchade halsen på honom nådde han knappt till sadelgjordsläge och nu är han nästan borta vid bakknäna när han sträcker sig efter godisbiten. För övrigt under dagens ridpass gjorde han världens finaste skänkelvikning i trav och arbetade på i samma läge som innan! Att han sedan såg ett spöke i den gigantiska traktorskopan på sidan om vägen och väjde för det har väl ingen betydelse... Haha!

Duktig kille!

Idag var jag, Linnéa och Jennifer Olsson ute och körde lilla Fosse. Han var så duktig! Jag gick förstås på sidan om vagnen, det hade väl varit lite väl magstarkt att sättas oss alla tre i vagnen när Fossil är så färsk! Jag tog några bilder på honom idag, och det är svårt att tro att han för drygt 2 månader (?) sedan var oinkörd och helt ovetandes om vad som väntade honom i framtiden:


                            
Det var riktigt trevligt, trots att jag glömde bort att jag och Jennifer bestämt träff klockan 11:00 ute hos mamma.

Trist, ruggigt väder.. Efterlyses: Sol!

Idag var jag och Moro ute och skrittade i dryga 90 minuter, en riktigt härlig tur trots det ruggiga vädret. Efter två dagar med lite tempo så tyckte jag att det var alldeles lagom att skritta, att vi sedan var ute så pass länge var inte något jag hade räknat med i förhand. Igår red vi samma slinga som dagen före, skillnaden mot den dagen var dock att jag lät Moro galoppera av sig på en mellanlång sträcka som sluttar något uppför nere vid havet. Och oj vad han taggad han blev efter det, han trippade fram och såg plötsligt potentiella hot i varenda liten sak eller buske en bit efter det. Därför skrittade vi idag, och det var lugnt och sansat hela tiden.

Satt och tänkte på hemvägen att jag är så imponerad över att Moro anpassat sig så bra och att han håller sig lugn när vi är ute och rider, trots rådande omständigheter ute i Skilsåker. Nu när våren är på gång så är det extra mycket ljud och spektakel på gång. Vid blåst så lever havet om fruktansvärt mycket, fiskmåsar som flyger omkring som  yra höns i jakt på mat och idioter som missuppfattat att ta hänsyn till hästar eller övriga djur i trafiken. Tänker att detta skall bli huvudtemat i dagens blogg, men så helt oförberett tvärnitar Moro och kastar sig bakåt så att jag håller på att trilla av. En sådan typisk avsittning som bara Josefine Strindlund lyckas med gång efter gång.

Fall ner mott halsen, av på höger sida. Alltid, det slår aldrig fel.

500 meter efter detta ser Moro spöken överallt och blåser upp sig, tvärar ifrån och förbi, tveksamt till en början och sedan med raska steg bort från "faran". Kanske så blev han uttråkad över att det bara skulle skrittas, det är ju en häst full med energi och att få busa av sig utan press torde då vara det allra trevligaste. Eller så berodde det på något annat, men det är intressant att utveckla en tankegång som börjats av en känsla.


För övrigt så skall jag skicka in insändare i tidningen och vara en riktig gnällkärring, jag skall klaga på alla förare ut mot Tynderö. I princip alla, för det finns inte många som har respekt mot oss ryttare/kuskar som går med hästarna efter vägen en bit för att komma dit där det inte är lika trafikerat. Jag har kontaktat vägverket och polismyndigheten för att få bukt på detta, det är inte meningen att det skall hända en olycka till innan folk börjar förstå att det inte är lämpligt att köra för fort förbi en häst.

Nu: Blondin-film, cola och dukat.


Adiós


Härlig tur och dålig syn?

Idag var det så roligt att rida! Efter tre dagars uppehåll tror jag att Moro tyckte det var på tiden att vi kom ut på en tur tillsammans. Han var ganska pigg och alert, men desvärre så är det inte så trevligt underlag just den här tiden. Hoppas på mycket sol så att all slask försvinner! Fast.. det spelar inte så stor roll egentligen då Moro bara springer på som om det vore torrt och bra underlag hela vägen. Har varit med om hästar som skyggar för både det ena och det andra, men inte Moro.

Det känns bara som om det inte blir lika effektiv ridning då åtminstone jag känner mig en aning försiktig vid det underlag som är nu. Vi travade dock på en hel del och fattade galopp i båda "varven" och efter det kändes Moro mer eftergiven, men han orkar inte så mycket just nu. Det var i alla fall väldigt trevligt och jag tror att Moro också var nöjd med vår ridtur!

Vi satt och diskuterade om Moro eventuellt har dålig, eller åtminstone sämre syn än de andra hästarna hemma hos oss. Jag har så svårt att avgöra sådant och vet inte om det stämmer, men han ibland beter han sig som om han ser dåligt. Detta skall jag kolla upp vid nästa tillfälle på kliniken..

Våren, kom igen!

Vilket tråkigt väder det har varit nu i några dagar, blir alldeles matt och omotiverad. Jag har inte ridit alls på tre dagar, Moro har fått gått och skruttat i hagen tillsammans med Fosse. Anneli mailade mig och frågade hur det gick med Moro, om han var återlämnad, såld eller om jag hade honom kvar. Tyckte det var roligt att hon hörde av sig, var tänkt att jag skulle få hennes hjälp där ett tag när det var aktuellt att Moro skulle säljas. Av någon anledning blev det aldrig något av det där då men det kanske blir framöver.

Jag vill försöka komma igång med träningen men känner inte direkt motivation för det.. Ingen seriös träning åtminstone. Tror därför att det skulle vara perfekt att rida i grupp på THF, men då är det också hoppning med på schemat och jag vet inte hur Moro är att hoppa. Tror förvisso att det skulle gå bra, bara han får vänja sig och det inte blir för högt och svårt. Det där går alltid att styra bort förstås, att jag då skulle rida en ridskolehäst eller något.

Nåja, nu måste jag bara ta mig förbi de här dagarna då det blir vila i flera dagar. Men som sagt, vädret gör mig riktigt matt så jag hoppas förstås att våren tar över på riktigt snart. Tror jag att vi alla skulle må mycket bättre av det!

Adiós


Snyggingar i soliga vårvädret!

 
 

RSS 2.0