Träning med Maja Heed

Var och tittade på träningar med Maja Heed på Timrå hästsportförening igår och jag blev så sugen att vara med. Jag tittar på min vän M och känner att om hon kan komma så långt så kan banne mig jag också göra det. Vi är av samma skrot och korn när det gäller hoppning och som jag förstod det så    Maja står där i mitten och gormar då och då, men när det blir förändringar och det blir rätt så är hon inte snål med att ge beröm. Hon frågade mig ett flertal gånger om jag tyckte att hon var elak när hon pratade om utslagna tänder och krossade näsben - men nej. Jag tycker att det var fullt så ärligt som det kunde vara då vissa ponnyryttare kom i en hastighet av 200 km/h och hade råkat ut för just det om de inte hade lite mer kontroll.

Och det där med kontroll, kanske kommer jag att ligga steget före om jag kämpar med den kontroll jag gärna vill ha. Jag vill ha kontroll att kunna länga eller korta, få Blomman att reagera direkt när jag vill något. Jag vill inte forcera hindren som om de vore bowlingkäglor som alla ska ned. Jag vill inverka och rida bra (och snabbt när det behövs). Många ponnyryttare åker bara med och tror att farten är det som avgör. Nu ska jag inte jämföra mig med ponnyryttare, men i just den gruppen jag tittade på var det bara ponnyryttare som red och det var då det blev lite okontrollerat ibland.

Funderar på att anmäla mig till en hoppkurs på Näset i mitten av augusti, det vore så roligt att träna för Maggan Bäckström i dagarna tre. Tror att hon kan hjälpa mig mentalt ganska mycket och det är något jag verkligen behöver. Vi får se vilken ekonomi som finns för det, förhoppningsvis så går det bra.

Två vackra flickorMed sadeln som inte passar Hanna ...

Markarbete med LandBlomman

Rider inte så ofta på ridbanan eftersom underlaget varit sisådär den senaste tiden. Är så grymt nojig över att det ska slita på Blomman eller att hon tappar fästet trots att hon är grymt säker på foten och smidig som en gasell trots sin storlek. Har därför ridit ut mest och passat på att träna övergångar och flyttat henne för skänkeln och några andra skolor efter vägen. Inte blivit så mycket böjt spår faktiskt och det är väl egentligen bra, för mycket arbete på böjt spår är inte så bra. Jag tycker dock inte om att rida på ridplanen jämt och ständigt och jag tror dessutom att Blomman tycker det är otroligt roligt att komma ut och röra på sig ute i det fria istället för en inramad liten rektangulär bana.

Idag var planerna att rida lite galoppintervaller men när jag kom ut till stallet så hade man fixat ridplanen och detta utnyttjade jag. Lade ut några travbommar och den här övningen där man lägger bom på marken, upphöjd bom och bom på marken igen på en volt. Tog kort på hur det såg ut som jag också kommer att visa längre ned i det här inlägget. Tog sedan in Blomman och gjorde henne i ordning, red ut en sväng och skrittade och travade och vände hem igen. Även om ridplanen nu var fixad så rider jag hellre ut en sväng och ser till att hon får röra på sig i kuperad terräng.

Vet inte vad det var men hela ridpasset kändes så jävla underbart. Hon var mjuk och följsam, jobbade under sig och var riktigt lyhörd. Travade fram på bommarna och galopperade lite för att få igång henne ytterligare och hon var så duktig, detta trots att det var miljoner flugor runt oss och cirkus 10-12 broms som försökte ta sig en tugga här och var. Hade lagt upp mittenbommen på väldigt låg höjd eftersom jag ville börja försiktigt och känna mig för, det gick hur bra som helst och det kändes som att min rädsla har lossnat (peppar, peppar). Jag skyndar förstås fram och efter några varv i båda håll pustade vi en stund. Hoppade av och höjde tre hål och fortsatte att jobba henne lite i trav nedsittning. Så underbart fin!

Red mot övningen igen och kände att jag hade sådan kontroll. Hälarna nedåt, blicken framåt och bra balans av den nya sadeln. Blomman tog det där som om det vore en bom på marken. Vad har jag nojat över? Härnösand finns fortfarande i bakhuvudet, men det här var så lekande lätt för oss båda att det var löjligt. Kändes skönt, grymt skönt. Höjden är inte viktig, men när man hoppat 60-70 cm och man ramlat av som om det vore 1,50 på världscuphoppningen känns det skönt att 70 cm bara kändes som piece of cake. Och det kändes inte högt.

Håll tummarna på att det håller i sig!


Ny sadel införskaffad

Har inte varit riktigt nöjd med den sadel som följde med 'Blomman' när hon kom upp. Har hela tiden tittat på en annan sadel men inte riktigt vetat om jag har råd eller hur jag skall kunna hitta en begagnad som passar både mig och Blomman. Mission impossible? Ja, man ska ha en ofattbar tur att hitta en hoppsadel som passar min rumpa (inte size zero direkt) och min dåliga balans. Tittade därför dagligen på sadlar och olika modeller och slutligen hittade jag en som kanske skulle kunna passa. Kanske. Det var givetvis en chansning att beställa hem sadeln men eftersom jag störde mig mer och mer på den tidigare sadeln tänkte jag att det fick bära eller brista. Det var ju ändå en veckas öppet köp.

Denna fick det bli: 

Så här skriver Sadelmagasinet om sadeln:


Svart, 18'', MW (normal mot vid)
 

Beskrivning:


Betyg: 4


Albion har utvecklat sadlar kontinuerligt under 25 år och är nu känd som en av världens ledande sadelmärke. Design och hantverk är av högsta kvalitet. Albion är världens tredje största sadeltillverkare och finns representerade i 25 länder.

Utomordentlig hoppsadel från Albion. Halvdjupt säte för dig som vill ha lite mer hjälp med balansen. Väl framskurna kåpor. Bred kanal. Klossara är avtag- och justerbara. Två par klossar i olika storlekar medföljer.Detta exemplar är uttagen 2007 och i gott skick. Endast riden i sporadiskt. Garanti finns hos säljaren och gäller t o m november 2011.


Så här ligger den på Blomman:

Välbalanserat och gott om utrymme.


Är hittills MYCKET nöjd med den eftersom den ger mig bra balans och inte sätter mig i stolsits som T6an gör. T6an är en mycket bra brukssadel men eftersom den är av syntet och så lätt känns det som man får noll och inget stöd av den. Något för liten åt mig dessutom. Har lite mer utrymme i den nya trots att kåporna är  något annorlunda utformade och att den mer är gjord för längre ryttare än för en stor rumpa. Dock kan den inte vara gjord för överdrivet långa ben eftersom mina taxben i ridsammanhang fungerar i dem. Framförallt känner jag skillnad på Blomman som nu kommer upp mer med ryggen och får en rundare gång. Bogarna är fri och den rör sig inte under ridning (sett med andra, tillräckligt vana ögon). Framförallt lämnar den jämna märken på det vita lakandet jag lade under för säkerhets skull för att kunna bilda mig en egen uppfattning utifrån det.


Så här ligger T6an:

Lite i bakvikt och ger virvlar i pälsen


Midsommar 2011

Vi har haft en underbart trevlig midsommarhelg med min älskade barndsomvän Hanna, hennes man Patrik och deras söta barn. Om jag någonsin får barn så önskar jag att de eller det är lika söta som som familjen Gralbergs. Hanna som i torsdags följde med mig till stallet ville rida och så blev det, både Blomman och Hanna skötte sig fint. Hon har ridit ett par gånger innan sommaren men innan dess var det nog tio år sedan på hästryggen och det syntes inte. Visst att det finns finlir att slipa på och att hon satt som en kratta i min nya sadel, men den balansen och den positiva attityden kan hon utvecklas snabbt. Ja och jo, hon hoppade några skutt och hon var som gjord för Blomman. Har sagt det hela tiden att det är hennes typ av häst och att de skulle trivas bra tillsammans, de tyckte att det var lika roligt båda två. Jag med för den delen, duktiga tjejer som fick mycket beröm.

Ska berätta mer om min nya sadel en annan gång, nu måste jag sova. I morgon står det studier och ridning på schemat.

Hoppträning 17/6

I fredags var jag på träning med Blomman, problemet var att det bara var jag där. Ingen tränare och inga andra ekipage, måste ha missat någon information där. På aktivitetskalendern stod  vårat ridpass uppe som vanligt så jag antog innan att vi också skulle rida som vanligt. Nåväl, duktig tjej reder sig själv liksom. Plockade fram lite smått och gott och fick ta saken i egna händer. Fortsätter med fem och en halvan och den börjar att ge resultat. Blomman är SÅ lyhörd och duktig, det är så fantastiskt roligt att jag fått chansen att lära känna henne.

Avståndet blev något kort först så efter att ha korrigerat det gick det superfint. Lade också upp ett fristående kryss för att hoppa fram på samt kunna lägga in före eller efter fem och halvan, bara så att jag fick mer att koncentrera på än att bara komma över hindret. Hon tog verkligen i för kung och fosterland, men med blicken framåt och tårna mot skyn var det bara att hänga med.

Har testat en ny sadel i ett par dagar och jag upplever att hon får rundare gångarter och mer villig att arbeta under sig än med den nuvarande sadeln. Måste kolla med någon som på plats kan se vad de tror om den sadeln, för min del så ger den ofantligt stora stöd och jag satt som gjutet i den - särskilt i hoppmomentet. Vill dock rida i den igen för att se om jag kan bestämma mig. Idag är det mer plus än minus, men när det handlar om så pass mycket pengar vill jag hitta en sadel som är bra för både mig och häst.

Återkommer med resultat.

Egoina rockar fett

Egoina är den bloggerska jag följer slaviskt och hon är så sjukt rolig. Hon hade lagt ut en youtube-klipp på en brilliant tjej som verkligen hade kunskapen om takt- och musikkänsla. Ungefär i samma klass som mig själv faktiskt. Marvelous. Absolutely marvelous.
Man ska inte skratta åt andra, men personer med noll verklighetsuppfattning får stå sitt kast. Likt de tondöva sökande till Idol. Det härliga med den här tjejen är att hon verkligen övat in det här och försöker se cool ut, dessvärre så sitter hon och kliar sig själv och gör andra saker också under klippets gång och det förutom den obefintliga taktkänslan drar det ned coolhetsfaktorn rejält.

Eller den här där hon antagligen skulle kunna skicka in som ansökningsvideo till "Tomtarnas riksförbund".

http://www.youtube.com/watch?v=nUkMg1cDAME&feature=player_embedded

"Wo-ho-ho-ho-ho[...]"

Horsejumping @ Tynderösundet

Åhhh, min lilla vackra Blomma! ♥

Var ut till stallet efter jobbet idag, kom ganska nyss hem efter en ridtur. Bestämde mig för att rida ut och värma upp på så vis, efter 20 minuter var jag tillbaka hemma och red ned på ridplanen. Jo, jag vet att jag sa att jag ville undvika att rida där, men eftersom jag hade bestämt mig för lite fortsatt övning för mig att hitta hoppkänslan. Lade upp en studsserie med bom på marken, lågt räcke, bom, lågt räcke och bom igen. Utnyttjade även fem och en halvan igen för att dels träna på det här med att hitta känslan men också att det händer mer än en grej.

Är expert på att rida mot ett hinder och precis i avhoppet släppa all fokus, som att jag är lättad över att språnget kändes bra. Då är det lite för sent att börja tänka och då blir det "shit, vad gör jag nu?" och gör får en dålig väg efter. Måste verkligen jobba bort det där om jag vill utvecklas, det gäller att ta sig vidare nu. Eva tyckte att jag skulle fortsätta med fem och halvan och dessutom lägga till ytterligare en oxer eller räcke efter 6,5 meter (tror jag det var?), men i och med att det är begränsat utrymme att rida på så får jag vänta med det tills att jag åker in till ridstadion igen.

Jag lade upp ett räcke i fem och halvan eftersom jag också ville ha en studs, hinderstöden räckte inte till mer men jag höjde upp den något högre än den oxer jag hoppat tidigare. Blev förstås skitfeg när jag kom ner och såg den på hästryggen, men efter några varv i trav så bestämde jag mig för att rida. Blomman fick det här språnget som hag inte riktigt är van och det gick bra, ska fortsätta på den här höjden tills att det känns hundra bra där också. Studsen gick sådär, Blomman var asduktig men jag tror att avståndet var lite tokigt och det var därför det blev som det blev. Tycker det är så konstigt att jag tycker att galopp mot ett hinder är så läskigt, kanske sitter det i alldeles för mycket fortfarande efter avsittningen jag gjorde på Härnösands ridklubb.

Ska inte fundera så mycket, bara göra har jag hört.

Torftigt, men ändå svettigt?

Idag har jag upplevt en av de värsta och mest svettiga dagar någonsin på mitt sommararbete. Svetten har flödat och desto mer har jag druckit. Minst fyra liter vatten och säkerligen minst en liter läsk utspritt över dagen. Blomman vilar idag, men i morgon efter jobbet så åker jag ut till stallet för en ridtur tillsammans med henne. Skulle vilja träna på ridplanen men tänker hålla mig därifrån, får hitta på något skoj att göra ute istället. 

Har lite idétorka över vad jag ska träna på när jag rider. Om inte annat så kanske det är skönast med en längre skrittur i morgon med tanke på vädret som varit och att jag just gått av ett 12-timmars pass på helvetesfabriken. Viktigt för att stärka hennes leder om inte annat och det är bra bara det, tycker att det är viktigt att lägga in en sådan en eller ett par gånger i veckan.

Lilla sprätten

Här är världens vackraste lilla sprätt, ett par dygn gammal:


 
Russhingst efter Arn De Gothia

Behandla gallor - så här kan du göra:

När jag fick hem 'Blomman' besiktigade hon givetvis med goda ord från veterinären som utförde kontrollen. Hon hade dock något galliga bakben som var helt betydelselös för ändamålet. Har därför alltid haft lite koll och känt igenom benen varje dag. När grönskan var ett faktum blev dessa gallor något större men fortfarande mjuka. Blev orolig, nojig över att dödsdomen snart skulle komma. Blir besatt av sådana saker, googlar, diskuterar och frågar andra. Fick då rådet att hålla blodcirkulationen igång i benen genom att borsta extra noga vilket jag också gjorde, detta samtidigt som jag ser till att kyla kotan och kotled vid ansträgning. Tar rejäla tag med borsten och drar vågräta drag och vips, på bara några dagar är gallorna mindre. Har dessutom köpt Back on track-bandage som skall börja invänjas nu snart.

Allt för att det inte ska bli några problem för Blomman ♥


Här är exempel på galla (lånad bild):


Skallebank

Ont i skallen. Vet inte om det är vätskebrist eller om det beror på något annat, jag har druckit relativt bra idag. Kanske inte tillräckligt dock. Jag har precis ätit middag och ska gå ut och gå med Nikita innan syster Louise kommer och hämtar henne. Nu är det vi som jobbar lördag och söndag åtminstone, sen eventuellt för mig måndag och tisdag natt. Är egentligen ingen hundmänniska, är för lat för att det ska gå ihop. Får dåligt samvete om jag inte aktiverar hunden hela tiden, men det är mysigt. Ibland.

Morgonstund har gu... Blodsugare!

Den här vackra hunden har jag varit på morgonpromenad i skogen med:

En promenad som var sådär uppfriskande eftersom det var miljoner myggor som ville ta del av mitt delikata blod.

Klassiska 5½:an får just nu: 5/5 Larssons

Lågt är min melodi. Är övertygad om att när jag kan rida sjukt bra i alla avseenden på dessa höjder, så gör jag det även på alla höjder (typ)..


Det här är en övning som jag älskar att rida - fegskit som jag är - men den ger otroligt mycket: 


Träningen trappas upp

Vilka sommardagar! Det är bäst att njuta medans det varar, men hoppas förstås på en fortsatt fin sommar.

Idag när jag red 'Blomman' bestämde jag mig för att fortsätta på övergångar från skritt till trav, passade dessutom på att flytta henne lite tvärs över vägen i en skänkelvikning samt försökte mig på en skola som öppna. Kändes bra. Hon var supertrevlig idag, verkligen lyhörd och trevlig trav. Ute är det inga problem att få henne att trampa under, men på ridplanen är det lite värre - måste inskaffa ett par sporrar som hjälp.

Har dock inte ridit särskilt mycket där, istället har jag försökt att utnyttja skog och mark eftersom det är så löst och dammigt på ridplanen. Usch. Undviker in i det längsta att rida där och skuttar jag så har jag sett till att rida fram ute och avslutar på samma sätt - ute. Är så oerhört nojig över att det ska skada vackra Blomman så därför är jag varsam ♥

Blomstertid inom räckhåll

Igår skrev jag mitt första inlägg på länge och fler ska det bli. Vart hittar ni er inspiration ifrån? Jag riktigt älskar hästlivet och vill inte byta ut det, men mitt negativa tänk förstör så mycket. Anledningen till att jag inte bloggat på sistone är ju för att jag helt enkelt inte har känt mig helt nöjd med hur jag avslutar dagen i stallet eller vågar tänka framåt. Varför måla upp en bild som ändå snart kommer att raseras, tänker jag. Dumt och dåligt, att istället tänka på en skön galopp på en sommaräng med kransen i håret och barbacka på hästryggen borde alltid vara min filosofi. Lugnt och harmoniskt, då blir allt så bra. Eller som den vise också brukar säga, lugn och fin - hälsofil.

Vet inte vad det sistnämnda har för relevans för min ridning egentligen, det rimmar inte särskilt bra men ack så bra det kan fungera när rädslan tar vid. Eller att räkna galoppsprång högt innan ett hinder och andas, vilket jag gjorde idag och fick ett bättre språng. Mer om det en annan gång dock, nu är det till att sova och sedan upp i morgon bitti och träna vidare. Jag har en Blomma med skön galopp och en äng att rida på, men sadeln får följa med i vanlig ordning för att rida utan det stödet vore döden för mig. Får väl ta och knyta mig en sommarkrans också så att jag påminner mig själv varje dag.

Bloggtoooorka

Borde blogga lite mer än vad jag gör men jag har helt tappat stinget. Om jag inte kan ha en intressant blogg för läsare annat än för mina nära och kära så funderar jag på vad det är för mening med allt. Jag vill skriva en trevlig blogg med bilder, videoklipp och diverse annat som fångar läsares uppmärksamhet. Tyvärr har jag bara förmågan att skriva en trevlig och ibland intressant text och då håller det inte. Har ingen som följer med och fotograferar eller filmar när jag rider eller är i stallet och då blir det svårt att få det att gå ihop. Brukar oftast åka in alldeles själv på träningar med Blomman och det är nog så jobbigt att göra själv. Även om det hela alltid brukar gå med lätthet.

Angående min och Blommans utveckling så går den framåt igen efter kraschlandningarna uppe på Härnösands ridklubb. Tycker fortfarande att det är grymt läskigt att komma i galopp på ett hinder och funderar på om jag någonsin kommer att hitta känslan för det här med hoppning. Jag har så grymt bra förutsättningar med Blomman, hon är helt underbar och har alla förutsättningar att ta mig framåt i min ridning. Brukar läsa Josefine Freed's blogg med ridtravaren Bellie på http://minfux.blogg.se och blir bara så imponerad - och hoppfull. Hon har verkligen utvecklats tillsammans med hennes dam och jag känner att det bara är jag själv som hindrar min och Blommans utveckling tillsammans.

Hon har verkligen kämpat med rädsla på låga höjder precis som jag och på kort tid övervunnit dessa. Detta med en relativt grön häst vars förutsättningar är att springa snabbt på en ovalbana. Blomman har redan allt som behövs för att ta mig vidare i och med att hon har två tunga hoppess i närmaste led, hade aldrig pallat att rida och kämpat med en unghäst eller travare (på grund av det uppenbara och således inget mot travare). Har varken tålamod eller kunskap för det i dagsläget. Rid på och fortsätt träna, mitt huvud är min värsta fiende och jag vet att den kan besegras. En häst som är född till detta och älskar så fort bommar och stöd tas fram, ride Sally, ride!
RSS 2.0